sunnuntai 16. syyskuuta 2007

Suklaa- ja omena-kanelikranssi

Katselin eilen kaupassa täyttettyjen pullapitkojen hintoja ja "tarkan markan vartijana" tulin siihen lopputulokseen, että pulla kannattaa ehdottomasti paistaa itse. :)
Tein tällaisia kransseja homman nopeuttamiseksi.


Suklaakranssi

Omena-kanelikranssi

Pullakranssit

5 dl maitoa
2 dl sokeria
1 1/2 rk kardemummaa
2 tl suolaa
200 g margariinia
2 pss kuivahiivaa
n. 15 dl vehnäjauhoja

Suklaatäyte

Flora Culinessea
sokeria
tummaa kaakaojauhetta

Omena-kanelitäyte

230 g paiston kestävää omenamarmeladia
kanelia

Pinnalle

Voiteluun kananmuna
mantelilastuja
raesokeria

Kuumenna maito reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja osa jauhoista, johon kuivahiiva on sekoitettu. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhoista ja alusta tasaiseksi. Taikina saa olla pehmeää, käsistä ja kulhon reunoista irtoavaa. Kohta taikinaa lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.

Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse ne suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Valmista suklaakranssi levittämällä Culinessea tasaisesti levyn päälle. Ripottele tämän jälkeen rasvan päälle reilusti sokeria ja lopuksi kaakaojauhetta. Täytä omenakranssi levittämällä omenamarmeladi levyn päälle ja ripottelemalla marmeladin pinnalle kanelia.

Kääri levyt tiukoiksi rulliksi. Kransseja voi muotoilla eri tavoin, tässä kaksi esimerkkiä:



1. Suklaakranssi: Muotoile pitko kranssin muotoon ja leikkaa siihen saksilla sentin välein syvät leikkaukset siten, että pohjasta jää pieni osa leikkaamatta. Taivuta joka toinen viipale oikealle ja joka toinen viipale vasemmalle limittäin toistensa päälle.

2. Omenakranssi: Muotoile pitko kranssin muotoon ja leikkaa se veitsellä sentin leveisiin osiin siten, että kranssin sisäreuna jää leikkaamatta. Nosta joka toinen viipale vasemmalle alle ja joka toinen viipale oikealle päälle.

Kohota kransseja liinan alla vielä puolisen tuntia.

Voitele kranssit kananmunalla, ripottele päälle mantelilastuja ja raesokeria. Paista uunin alatasolla 200 asteessa 15-20 minuuttia.


Ei kommentteja: