tiistai 5. toukokuuta 2009

Munkkirinkelit

Tänä vappuna tormistauduttiin ja leivottiin munkit itse. Tein munkit Pirkan ohjeella, tein reseptin kaksinkertaisena ja tuloksena oli 36 kappaletta maistuvia munkkirinkeleitä. :)


MUNKKIRINKELIT, 36 kpl

5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
3 tl jauhettua kardemummaa
2 kananmuna
n. 15 dl vehnäjauhoja
200 g Culinessea
Kypsentämiseen:
1 l rypsiöljyä

Päälle:
hienoa sokeria

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Sekoita joukkoon jauhoja vähitellen. Lisää pehmeä rasva ja alusta taikinaan loput jauhot. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä noin 30 minuuttia.

2. Vaivaa taikina pöydällä ja muotoile siitä tasapaksu tanko. Jaa taikina 36-40 yhtäsuureen palaan ja pyöritä pulliksi. Taputtele hiukan matalammiksi ja anna kohota liinan alla noin 1/2 tuntia.

3. Kuumenna öljy 180 asteeseen. Öljy on sopivan kuumaa, kun paahtoleipäpala ruskettuu kauniistiminuutissa. Ota kohonnut pulla ja paina jauhotettu sormesi keskeltä läpi. Suurenna reikää pyörittämällä rinkeliä etusormilla ympäri.

4. Pane rinkeli suoraan kuumaan öljyyn ja kypsennä 2-3 kpl kerrallaan niin, että ne kelluvat vapaasti öljyssä. Kypsennä 1-2 minuuttia ja käännä, kun pinta on ruskea. Jatka kypsentämistä noin minuutti toiselta puolelta.

5. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja lisää seuraavat rinkelit öljyyn paistumaan.

6. Kaada pyöreäpohjaisen kulhon pohjalle hienoa sokeria ja kääntele munkit siinä lämpiminä. Anna munkkien jäähtyä ja tarjoa tuoreen kahvin tai siman kanssa.

Huom! Älä kaada käytettyä öljyä viemäriin! Pienen määrän (alle litra) käytettyä öljyä voi laittaa kompostiin tai biojäteastiaan, mutta suurempi määrä hävitetään suljetussa muoviastiassa sekajätteen joukossa.


Ei kommentteja: