tiistai 5. toukokuuta 2009

Sima

Emme olleet koskaan aikaisemman valmistaneet simaa itse, kun sitten tänä vappuna päätimme kokeilla. Eipä etukäteen arvattu millaista "salatiedettä" siman valmistaminen on. Vaikka resepti on yksinkertainen, voi ilmeisesti monta asiaa mennä silti pieleen ja siman valmistamisesta löytyykin varsin värikkäitä kertomuksia netin keskustelupalstoilta. Me teimme siman fariinisokeripussin kyljessä olevan ohjeen mukaisesti ja tässä nyt tarkasti, milloin sima laitettiin pulloihin ja pullot kylmiin, niin muistetaan sitten ensi vuonna tehdä samalla tavalla.


SIMA

8 l vettä
500 g fariinisokeria
500 g taloussokeria
3 kpl sitruunaa
1/4 tl tuorehiivaa

pulloihin rusinoita + 1 tl taloussokeria jokaisen pullon pohjalle

Purista sitruunoista mehu ja kaada se sima-astian pohjalle.
Kiehauta osa vedestä kattilassa ja sulata sen joukkoon sokerit. (Emme kaataneet kiehuvaa vettä suoraan ämpäriin koska yleensä muovisankoihin ei saa laittaa yli 65 asteista vettä). Kaada ämpäriin loput vedestä ja sitten kuuma vesi niin että nesteestä tulee n. käden lämpöistä. Liuota nesteen joukkoon hiiva.

Laita ämpäri vedottomaan paikkaan 1-2 vuorokaudeksi (meillä oli puolitoista vuorokautta) ja suojaa ämpäri kannella. Älä kuitenkaan laita kantta tiiviisti ämpärin päälle ettei ämpäriin kerry liikaa painetta.

Pullota sima muovipulloihin joiden pohjalle lisäät ensin yhden teelusikallisen sokeria (käytimme puolentoistalitran limppapulloja, kestivät painetta hyvin). Lisää pulloihin rusinoita. Sulje korkit pullotuksen jälkeen ja käy päästämässä pulloihin kertyvää painetta pois raottamalla korkkia 1-2 vuorokaudessa.

(Siman sanotaan olevan valmista kun rusinat nousevat pintaan, meillä ne nousivat 5 minuutin päästä pullotuksesta, joten omalta osaltamme kumoamme tuon teorian.)

Anna simojen käydä huoneenlämmössä 3 vuorokautta ja siirrä pullot tämän jälkeen kylmään. Sima on valmista nautittavaksi seuraavana päivänä kylmään siirtämisestä. Jos haluat siirtää pullot kylmään heti pullotettuasi, sima valmistuu noin viikossa.

EI NÄIN:

- "Pah, vain yksi neljäsosa teelusikallista hiivaa, eihän tuo riitä mihinkään, pistän puolisen pakettia niin hyvää tulee!"
- "Kyllä se oikea sima tehdään lasipulloihin ja korkit suljetaan tiivisti, niitä ei pidä mennä turhia raottelemaan ettei hapot karkaa."
- "Onkohan sima jo valmista.. päästänpä painetta pulloista pois varmuuden vuoksi tunnin välein."


Ei kommentteja: