tiistai 24. kesäkuuta 2008

Bagelit eli vesirinkilät

Noniin, nyt (vasta) minulle valkeni miksi bageleita kutsutaan vesirinkilöiksi. Eli uskaltaisin veikata nimen tulevan siitä, että bagelit keitetään vedessä ennen uunissa paistamista. Reseptin nappasin Ruokamaailman sivuilta eivätkä nämä olleet kovinkaan suuritöisiä, vaikka aluksi niin ajattelinkin. Bagelit maistuvat parhailta tuoreena, mutta toimivat varsin hyvin myös seuraavana päivänä paahdettuna.

BAGELIT 16 kpl

5 dl vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
3 rkl öljyä
n. 11-12 dl vehnäjauhoja

Keittämiseen
2 l vettä
3 rkl siirappia
3 rkl suolaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja öljy ja jauhoja koko ajan sekoittaen. Taikina saa olla pehmeää. Kohota.

Jaa taikina 16 palaan ja pyöritä palat "sämpylöiksi". Tee keskelle sormin pyörittämällä reikä. Kiehauta vesi ja siirappi suuressa kattilassa. Pane rinkelit kiehuvaan veteen ja jaa keitä niitä 1-2 minuuttia molemmilta puolilta.

Nosta bagelit pellille ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Halkaise ja täytä valmiit bagelit mieleisilläsi täytteillä, käytä esimerkiksi tuorejuustoa, salaattia, kurkkua, tomaattia, kinkkua, paprikaa yms.

Kohotettu bageli valmiina keitettäväksi.

On tärkeää, että vesi kiehuu kunnolla.

Ja lopuksi bagelit uunin lämpöön.

Ei kommentteja: