sunnuntai 22. heinäkuuta 2007

Jauheliha-tomaatti-piiras

Tässä on Astalle piirasta! :) Olehyvä ja kiitos kun muistutit, että piiraat on huippuhyviä.

Inspiraation tähän piiraaseen sain (yllättävää kyllä!) Marielta ja pohja on tehty tarkalleen hänen ohjeen mukaisesti. Olinkin jo pitkään metsästänyt täydellistä piiraspohjan ohjetta, kaikkiin mielestäni tuli hirvesti rasvaa ja sitten sorruin monesti ostamaan valmiita piiraspohjia, jotka eivät kevyitä ole nekään! Ei siis tämäkään piiras ole mitään laihduttajan ruokaa, mutta kukapas tässä mitään laihduttamisesta on puhunutkaan?

Toinen huippuhyvä havainto, jonka kekkasin myöskin Marielta, oli se, että piiraanhan voi tehdä kätsästi irtopohjavuokaan! Ei ole tullut mieleenkään näin yksinkertainen asia. Hyvästi piirasvuokien voitelut (vaikka ei niitä ole tarvinnut voidella, koska taikinat ovat niin rasvaisia).

Kaupasta tarttui matkaani uusia tuttavuuksia, joita kaikkia käytin tämän piiraan valmistamiseksi. Paseerattua tomaattia otin uutta sen tähden, koska en saa käytettyä kokonaan niitä isompikokoisia tomaattimurskapakkauksia. Juustoraastetta otin, koska se oli edullisempaa muihin nähden (TADAA! 45 % rasvaa, eiks tän nimi pitäs olla rasvaraaste juuston maulla?) ja yrttisekoitusta päätin kokeilla, koska en raaski ostaa enää tuoreita yrttejä, kun niistä jää aina jotenkin kummasti puolet käyttämättä.



Mutta nyt itseasiaan ja piiraan tekoon:



Jauheliha-tomaatti-piiras

Pohja:

125g margariinia
3,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
reilu 1 dl emmentalraastetta
1/2 tl suolaa
1/2 dl kylmää maitoa

Nypi huoneenlämpöisen margariinin joukkoon vehnäjauhot. Lisää muut aineet, viimeisenä maito. Vältä turhaa vaivaamista, ettei taikina sitkisty. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille, pistele haarukalla. Esipaista pohjaa 200 asteessa n. 8 minuuttia.

Täyte

290 g naudan paistijauhelihaa
1 prk (200g) paseerattua tomaattia
1 sipuli
Provencale yrttisekoitusta
mustapippuria
1 prk Creme Bonjour Cuisine Tomaatti ja välimeren yrtit
kirsikkatomaatteja
juustoraastetta

Ota jauheliha huoneenlämpöön 1/2 tuntia ennen paistamista. Pilko ja kuullota sipulit pannulla, lisää joukkoon jauheliha, ruskista. Lisää mustapippuria ja yrttiseosta maun mukaan. Ota pannu pois levyltä ja sekoita joukkoon Creme Bonjour Cuisine.

Levitä esipaistetun pohjan päälle paseerattu tomaatti, sitten hiukan aikaa jäähtynyt jauhelihaseos. Viipaloi pinnalle kirsikkatomaatteja maun mukaan. Lisää lopuksi juustoraaste. Paista 175 asteessa n. 30 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut hiukan väriä. Anna seisahtaa hetki ennen tarjoilua.

Todettakoon nyt vielä tähän loppuun, että kohtuupaljon olen piiraita tehnyt, mutta tämä meni ehdottomasti niiden parhaiden joukkoon. Lupaan, etten osta enää valmispohjia. :)

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi vitsit, kuulostaa herkulliselta!!! thanks!
:)

Kaisa kirjoitti...

Kerrohan sitten tykkääsitkö jos koklaat.
Ja lisää toivomuksia otetaan vastaan, ruoan laitossa on hankalinta se keksiminen, mitä tekisi!

Päivi kirjoitti...

Pitihän sitä tätäkin kokeilla, kun vaikutti tuo ohje niin herkulliselta. Olin yllättynyt siitä, miten helppo ja nopsa oli tuo pohjan teko ja makukin oli oikein hyvä. Piirakka maistui tosi hyvälle ja mielestäni vielä paremmalle jääkaappikylmänä (miehän syön pitsankin mieluiten jääkaappikylmänä, niin kyllähän se piirakkakin pitää jääkaapin kautta nauttia.. :)). Tosi täyttävä ja ruokaisa, kandee tehdä. Seuraavaksi vois tuunata tuota hieman ja kokeilla vaikka broilerista...

Kaisa kirjoitti...

Mulla kans on jostain syystä aina hirmu hankaluuksia pohjan kanssa ja tää on tosiaanki hyvä ja helppo!
Kanapiiraastakin tulee varmasti herkullista, olitkos siekin Auran ystävä? Jos lisäis mukaan vaikka auraa ja ananasta, tai fetaa.. Ihan mitä vaan!
Muistahan sitten kertoo millaisen kanaversion loihdit ja vinkkejä takasinpäin! :)