perjantai 20. heinäkuuta 2007

Aurinkokuivattu tomaatti-pesto-leipä (2 kpl)

Alkuperäinen ohje Marielta. Tein leivän väliin sekoituksen aurinkokuivatuista tomaateista, punaisesta pestosta ja valkosipuleista + yrteistä, millä aurinkokuivattua tomaattia on maustettu. Leipä oli suorastaan suussasulavaa ja ihanan pehmeätä.



Leivän kaveriksi voi tarjota vaikkapa fetasalaattia.



Aurinkokuivattu tomaatti-pesto-leipä

1 1/2 dl vettä
4 dl maitoa
1 rkl sokeria
50 g tuorehiivaa (tai 2 ps kuivahiivaa)
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
3 rkl pestoa
1/4 dl oliiviöljyä
12 dl vehnäjauhoja


Täytteeksi

n. 0,75 dl punaista pestoa
n. 1/2 dl ruohosipulisilppua
valkosipulia
aurinkokuivattuja tomaatteja maun mukaan (käytin valkosipulilla maustettuja)

Voiteluun oliiviöljyä, pinnalle rouhittua suolaa + esim. aurinkokuivattua tomaattia ja fetaa

Lämmitä maito ja vesi reilusti käden lämpöiseksi. Lisää joukkoon hiiva, sokeri, suola, siirappi, pesto ja oliiviöljy. Lisää vehnäjauhot desi kerrallaan sekoittaen ja loppuvaiheessa vaivaten taikina tasaiseksi ja sellaiseksi, että se irtoaa kulhon reunoilta. Peitä liinalla ja laita kohomaan puoleksi tunniksi lämpimään vedottomaan paikkaan.

Valmista täyte, sekoita peston joukkoon pieneksi paloitellut aurinkokuivatut tomaatit. (Itse keksin pilkkoa tomaatit saksilla, koska niiden viipaloiminen veitsellä tuntuu hankalalta ja sotkuiselta hommalta.) Saksi joukkoon myös ruohosipuli ja mahdolliset yrtit ja valkosipulit, millä aurinkokuivatut tomaatit on maustettu. Valutin ylimääräisen öljyn seoksesta pois laittamalla täytteen vähäksi aikaa tiheäreikäiseen siivilään.

Levitä taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa sitä hiukan ja jaa se kahteen yhtäsuureen osaan. Kaulitse taikinat suorakulmioiksi, levitä niille täyte ja laita ne rullalle kääretortun tapaan. Jätä saumakohta taikinan alle ja sulje rullan päät kääntämällä ne alaspäin. Siirrä leivät pellille leivinpaperilla vuoratulle pellille. Painele tasaisen muotoisiksi ja litteiksi. Tee sormella leipiin kuoppia sinne tänne. Peitä leivät liinalla ja anna kohota 40 minuuttia.

Voitele kohonneet leivät oliiviöljyllä, rouhi päälle suolaa ja laita pinnalle vaikkapa aurinkokuivattuja tomaatteja ja fetaa. Itse laitoin seesaminsiemeniä, joka osoittautui huonoksi ideaksi, koska siemenet karisivat pois kypsän leivän päältä.

Paista leipiä 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 25-30 minuuttia. Nosta valmiit leivät ritilän päälle jäähtymään. Viipaloi ja tarjoile salaatin kera (+ hyvän viinin tottakai!).

Ei kommentteja: