keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Mustikka- ja vadelma-rahkapitko

Tein Pirkan ohjeella vadelma-rahkapitkoa ja mustikkaista versiota mustikkamarmeladista. Puolitin alkuperäisen ohjeen ja sain puolikkaasta ohjeesta kaksi reilun kokoista pullapitkoa. Alla siis alkuperäinen ohje, josta riittää kolmeen tai jopa neljään vadelma-rahkapitkoon.


MUSTIKKA- JA VADELMA-RAHKAPITKOT

Pullataikina:

0,5 l maitoa
50 g hiivaa TAI 2 ps kuivahiivaa
1 kpl kananmunaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
200 g margariinia
noin 14-15 dl jauhoja

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Käyttäessäsi kuivahiivaa noin 42 asteiseksi. Lisää hiiva, munat, sokeri, suola, kardemumma ja alusta sekaan hiukan jauhoja. Vatkaa taikina sekaisin ja anna seistä noin 15 minuuttia ennen kuin lisäät loput jauhoista. Vaivaa sula rasva taikinaan.
Anna taikinan kohota vedottomassa, lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin ½ tunnin ajan.

Täyte:

1 tlk (250 g) maitorahkaa
2 kananmunaa
1/2 dl sokeria
3 tl vanilliinisokeria
1 1/2 tlk (à 200g) vadelmamarmeladia (paistonkestävää)
Voiteluun:
munaa
Koristeluun:
raesokeria

Sekoita rahkan joukkoon munat, sokeri ja vanilliinisokeri.
Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan. Kauli taikinapala 30 x 40 sentin kokoiseksi levyksi kapeampi sivu pöydän reunan suuntaiseksi. Levitä puoli tölkkiä marmeladia 10 sentin alueelle levyn keskeltä ylhäältä alas ja levitä päälle 1/3 rahkaseoksesta. Suikaloi kumpikin tyhjä sivu 4 sentin levyiseen suikaleeseen (=10 kpl) hieman yläviistoon. Asettele suikaleet vuorotellen täytteen päälle. Siirrä pitko leivinpaperin päälle pellille. Leivo samalla tavalla loppu taikina. Kohota pitkot liinalla peitettyinä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Voitele pitkot munalla ja ripottele koristeeksi raesokeria. Paista 200-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla noin 15-20 minuuttia.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen tehnyt useasti kesällä tekemääsi Indian curry-vuokaa, jossa on samannimistä ranskankermaa. Se ON hyvää ja onnistuu kiireiselle myös valkosipuliperunoista. Kiitos ohjeesta.

Kaisa kirjoitti...

Kiva kuulla että maistuu!
Valkosipuliperunoista tulee varmasti myös hyvä. Ja muitakin makuja voisi kokeilla noista ruokafraicheista. Tulisikohan hyvää esim. valkosipuliperunoista & Tomaatti ja välimeren yrtit -fraichesta, päälle voisi viipaloida vielä tomaattiviipaleita. Täytyykin kokeilla! :)

Anonyymi kirjoitti...

No tulipas miusta onnellinen kun tajusin just et jääkaapissa on vaniljarahkaa, huomenna paistan kyllä tällasen pitkon! Näyttää Niin ihanalta! Terkuin, Meri V.