keskiviikko 23. huhtikuuta 2008

Suolapähkinä-suklaakakku

Juu, tiedetään tiedetään. Minulla on menossa kevyt kevät ja sitäpaitsi parasta aikaa minun pitäisi olla huiskimassa remppahommissa. No mutta nythän kävi niin, että eilen illalla rupesi paleltamaan ja tänä aamuna kuumemittari näytti liian lämpimiä lukemia. Pakko levätä siis. Lupasin itselleni pitää sairastelupäivän, ei ainuttakaan stressiä aiheuttavaa hommaa. Lepo rupesikin pian tepsimään ja iltaa kohden olo parani huomattavasti. Onneks on olemassa sellainen sääntö, että sairaana saa syödä ihan mikä vaan maistuu. Ja minulle maistui tällainen suolapähkinä-suklaakakku. Jos haluat huippusuklaisen kakun niin lisää vaan rohkeasti taikinan sekaan suklaapalasia, esimerkiksi taloussuklaata.

Ja huomenna jatkuu remppahommat, joten palataan taas kun tilanne ei ole päällä. :)


SUOLAPÄHKINÄ-SUKLAAKAKKU

2 kananmunaa
2 dl sokeria

90 g (n. 1 dl) Flora culinessea

2 dl vehnäjauhoja
1 dl kokojyväsämpyläjauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta
1 dl suolapähkinöitä

1 dl 7% kasvirasvavalmistetta (tai kermaa tai maitoa)

1 nougat-toffeepatukka (esim. Pirkka) tai Mars-patukka, tai lempisuklaatasi

Koristeluun suklaata ja suolapähkinöitä

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Lisää joukkoon Flora Culinesse. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja pähkinät ja viimeisenä kasvirasvavalmiste.

Kaada puolet taikinasta voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan ja ripottele taikinan päälle pilkottu suklaa ja lisää päälle loput taikinasta. Paista 175 asteessa noin 40 minuutttia.


Kakun sisällä piileskelee suklaayllätys.

Kumoa kakku hiukan jäähtyneenä, koristele sulatetulla suklaalla ja suolapähkinöillä.

lauantai 5. huhtikuuta 2008

Kalkkuna-voileipäkakku

Testasin Marielta saadun vinkin mukaan voileipäkakun leivän leipomista itse. Hyvää oli, joten aion jatkossakin pysyä tällä leivän itseleipomislinjalla. Marien ohjeessa leipään laitetaan yksi seitsemän gramman pussi kuivahiivaa, ainakin Pirkan kuivahiivapussit ovat 11 grammaisia, joten itse laitoin tuon 11 grammaisen pussin kokonaan, en sitten tiedä, olisiko vähempikin riittänyt. Kopion valmistusohjeen suoraan Marielta tähän.
Rupesin tähän kakku-urakkaan pitkän työpäivän ym. kaupungilla juoksemisten jälkeen kello 19 illalla, samassa rytäkässä taiteilin tuon mokkakakunkin, joten täytyy sanoa että ei ollut paras inspis päällä enää tuossa kello kymmenen aikaan kakunkoristeluvaiheessa. Kakun pitäisi muutenkin antaa vetäytyä seuraavaan päivään, mutta kun kakku tuli nyt vain omiin tarpeisiin, niin toki sitä piti päästä mättämään jo samana iltana. :)



Voileipäkakun leipä

0, 75 dl vettä
2 dl maitoa
1/2 dl ruokaöljyä
1 pss kuivahiivaa
noin 6 dl vehnäjauhoja
1 tl paprikajauhetta
1 rkl sipulijauhetta
1-2 rkl pizzamaustetta
3/4 tl suolaa
1 rkl sokeria

Mittää kulhoon vesi ja maito. Kuumenna reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää suola ja sokeri ja kuivahiiva. Lisää ruokaöljy ja mausteet. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 min. Kumoa taikina pöydälle johon on siroteltu hieman jauhoja. Vaivaa vielä hetki. Laita vuoan pohjalle leivinpaperi. Taputtele taikina huolellisesti ja tasaisesti vuokaan. Peitä liinalla ja anna kohota noin 45 minuuttia.

Paista leipää 175 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä muutama minuutti, pyöräytä tarvittaessa vuoan reunan ympäri veitsellä tai lastalla ja kumoa leipä ritilälle jäähtymään.



Tyyppi otti ja kohosi. :)


täyte:

1 pss (300 g) kalkkunasuikaleita
2 dl vispikermaa
1 maustekurkku
1 punainen paprika
1 prk (250g) raejuustoa
1 prk (250g) maitorahkaa (käytin Ehrmania)
100g Taco-tuorejuustoa
2 tl sitruunamehua
5 cm pätkä sinappia
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
1 dl persiljasilppua
(1 valkosipulin kynsi)

Kostutukseen 2 1/2 dl vettä + 1/2 kanaliemikuutio

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon maitorahka, raejuusto ja pippurituorejuusto. Pilko paprika ja maustekurkku pieniksi kuutioiksi. Lisää mausteet, persilja, sinappi, sitruunamehu ja puristettu valkosipuli. Kostuta pohja 1/3 kanaliemellä. Levitä puolet täytteestä ja puolet kalkkunasuikaleista pohjan päälle. Nosta seuraava kerros leipää päälle ja kostuta kanaliemellä. Levitä loput täytteestä ja loput kalkkunasuikaleet. Nosta kansi päälle ja kostuta lopulla kanaliemellä.



Mikäli maltat, kiedo täytetty leipä kelmuun ja laita voileipäkakku samaan vuokaan missä leipä on paistettu ja anna vetääntyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

kuorrutus:

vajaa 1 prk (400 g) sulatejuustoa

Kuorruta leipä sulatejuustolla, tarvittaessa voit notkistaa juustoa maitotilkalla. Koristele haluamallasi tavalla.



Mokka-suklaakakku

Blogitan Teille hiukan arkistojen kätköjä, kun ei ole viimeaikoina tullut kokattua mitään mainitsemisen arvoista. Tässä huippuherkullinen mokka-suklaakakku, uusin versioni kehittelemästäni mokkakakusta. Taas reseptissä oikaistaan aikaisempaan verrattuna, eli kakun valmistaminen senkuin helpponee! Tämä kakku on ollu kyllä aina taattu menestys, suosittelen!



MOKKA-SUKLAAKAKKU

pohja:

2 munaa
2 dl sokeria
150 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
1 rkl pikakahvijauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu ja jäähdytetty margariini ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita pikakahvijauhe maidon kanssa ja lisää viimeisenä joukkoon. Paista pohjaa 175 asteessa n. 40 minuuttia. Mikäli pinta tummuu liikaa, laita paiston loppuvaiheessa leivinpaperi vuoan päälle.

kostutus:

n. 1,5 dl rasvatonta maitoa / maitokahvia

kuorrutus ja täyte:

200 g maustamatonta tuorejuustoa
3,3 dl kuohukermaa
4 rkl sokeria
4 tl vaniljasokeria
+ täytteeseen 2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita sen joukkoon tuorejuusto, mausta sokereilla. Erota kuorrutteesta täytettä varten n. 1/3 osa ja mausta se kaakaojauholla.

Leikkaa kakku kolmeen (tai halutessasi vain kahteen) osaan. Kostuta pohjaosa kolmasosalla maidosta/maitokahvista ja levitä päälle puolet täytteestä. Lisää toinen levy, kostuta, levitä päälle loput täytteestä ja lisää kansilevy ja kostuta. Kuorruta valmis kakku ja laita kakku yön ajaksi jääkaappiin maustumaan.

Kakun voi koristella halutessaan vaikka kaakaojauheella tai kahvipapukaramelleilla.